Who kills Creativity?
Publicat de creatives în data de 12 octombrie 2010 în InspirațieDe fiecare data cand intalnesc un proaspat absolvent al unei scoli de Design, la modul sincer, astept sa raman masca si sa imi doresc sa ma inscriu si eu la cursuri. Fara gluma, pot afirma ca inca nu am intalnit in persoana pe nimeni care sa spuna: ” Vezi asta? Asta e rodul timpului petrecut in facultate, de asta a meritat sa fac 4 ani de scoala! Uite adresa, cursurile incep in Octombrie.”
Nu as vrea pentru nimic sa pornesc o polemica, am insa cateva intrebari pe care deocamdata nu indraznesc sa le pun din motivele pe care le veti descoperi pe parcursul clipului de mai jos.
Clipul este destul de vechi insa nu obosesc in a-l urmari de fiecare data cand am indoieli. Vizionare placuta!
Responsabilitatea pentru reusita sau esecul celor inscrisi in invatamantul de profil este discutabila. Sunt atat de multi factori care sunt in ecuatie incat e foarte greu de gasit un „vinovat”. Din acest motiv dam vina pe sistem!
Pentru ca exista un echilibru totusi, cu uimire constat de fiecare data ca cele mai impresionante cazuri, intalnite de mine, in ce priveste oamenii talentati, acestia provin dintr-un mediu cu totul si cu totul diferit fata de mediul creat in scolile de design. Cum se explica faptul ca, un tanar cu potential, cu fantezie si sete de munca, se transforma incet intr-un muncitor de la 9-17, deseori indiferent sau chiar frustrat de job-ul pe care il are? Care sunt cauzele pentru care un individ fara prea multa educatie are rezultate cu mult „peste” cele ale unui „educat”?
Dupa ce am urmarit a nu stiu cata oara videoclipul, parca imi vine si mie sa „dau vina” pe „sistem”.
Incepe sa mi se para ca sunt mult prea multi oameni, prea putin pregatiti si ce e mai trist – fara dorinta de dezvoltare, ce se ocupa de „educarea” noii generatii. Sprijinul lor este o programa scolara conceputa pe niste elemente ce nu sunt in ton cu realitatea, nu sunt „la zi”. Asa cum preciza si Sir Ken Robinson incercam sa educam generatiile mai tinere dupa modele vechi care nu au nici o legatura cu viitorul in care ei se vor dezvolta si vor deveni productivi. Avand aceste intrebari si cateva raspunsuri, inclin si eu sa cred ca este nevoie de o revolutie in ce priveste invatamantul. La arme!
tarii