Lege privind organizarea si exercitarea profesiei de designer

Publicat de Claudiu Oltean în data de 2 decembrie 2010 în Design
5Comen
tarii

Lege privind organizarea si exercitarea profesiei de designer

CAPITOLUL I – Dispozitii generale

Art. 1. – Prezenta lege reglementeaza modul de exercitare a profesiei de designer si constituirea Sociatatii Designerilor Profesionisti din România, ca forma de organizare independenta, nonprofit, autonoma, apolitica si de interes public.

Art. 2. –
(1) Activitatea în domeniul designului este un act de cultura de interes public, cu implicatii, economice, sociale culturale si de mediu
(2) Designul este un act de creatie si ordonare vizuala si functionala in mediul uman, un factor generator de innoire tehnologica cu implicatii majore asupra calitatii vietii

Art. 3. – Poarta titlul de designer absolventul cu diploma de licenta sau alt document similar eliberat de institutiile de învatamânt superior de design recunoscute de statul român.

Art. 4.
(1) Poarta titlul de designer si cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene, cetatenii statelor membre ale Spatiului Economic European si cetatenii elvetieni absolventi cu diploma de licenta sau alt document similar eliberat de o institutie de învatamânt superior de design recunoscute în unul dintre statele de mai sus, in conditiile prezentei legi.
(2) Poarta deasemenea titlul de DESIGNER membri SDPR admisi de societate individual in conformitate cu Statutul si Regulamentul de primiri, cu studii superioare si cu indeplinirea sandardelor profesionale stabilite de Societate.
(3) Cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene, cetatenii statelor membre ale Spatiului Economic European si cetatenii elvetieni au dreptul la utilizarea titlului lor legal academic si, unde este cazul, la abrevierea folosita în statul de provenienta, în limba acelui stat.
(4) Cetatenii unui stat membru al Uniunii Europene, cetatenii statelor membre ale Spatiului Economic European si cetatenii elvetieni autorizati sa poarte titlul de designer ca urmare a unui act normativ special al statului respectiv care abiliteaza autoritatile competente sa confere acest titlu personalitatilor care s-au distins în mod deosebit prin realizari în domeniul designului vor putea utiliza acest titlu în România.

Art. 5. – Prin hotarâre a Guvernului se stabilesc conditiile în care acordarea titlului de designer pentru cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene, cetatenii statelor membre ale Spatiului Economic European si cetatenii elvetieni nu se realizeaza automat, precum si procedura necesara în aceste cazuri.

Art. 6. –
(1) Activitatea designerului în domeniile de baza: produs industrial, ambient si comunicatii vizuale consta in: a) proiectare, cercetare, consiliere, asistenta tehnica si expertiza in domeniul Designului b) Verificare, avizarea proiectelor de design, standardizare, si supravegherea executiei, analiza, prognoza, reglementare, audit in DESIGN, efectuarea de studii de design
(2) Designul este un act de creatie in domeniile de baza enumerate la pct. 1, precum si in domenii de granita care se materializeaza in obiecte finite, proiecte, schite, machete si servicii prestate individual sau in grup. Practica designului naste drepturi de proprietate intelectuala si artistica care pot fi administrate conform legii.

CAPITOLUL II – Exercitarea profesiei de designer

SECTIUNEA 1
Dobândirea si exercitarea dreptului de semnatura

Art. 7 – Exercitarea profesiei de designer se face in baza dreptului de semnatura conform prevederilor prezentei legi.

Art. 8. –
1 Dreptul de semnatura de acorda de SDPR prin inregistrarea in Registrul Designerilor Profesionisti – RDP.
2. Dreptul de semnatura implica asumarea de catre designerul care îl exercita a întregii responsabilitati profesionale fata de client si fata de autoritatile publice cu privire la calitatea solutiilor propuse.
3. Dreptul de semnatura se exercita olograf, cu mentionarea în clar a numelui, prenumelui si a numarului de înregistrare in Registrul Designerilor Profesionisti.
4. Lucrarile colective vor purta semnatura autorilor care au contribuit la elaborarea lor conform legilor drepturilor de autor si a proprietatii intelectuale
5. In situatiile in care sunt necesare avize din partea autoriltatilor, se folosesc bani publici sau beneficiarul este o institutie a statului, proiectul trebuie sa fie intocmit de designeri cu drept de semnatura.

Art. 9. –
(1) Proiectele de design pentru materializarea carora legea impune obtinerea de autorizatii specifice vor fi elaborate de un designer cu drept de semnatura .
(2) Designerul dobândeste drept de semnatura, acordat de catre Societatea Designerilor Profesionisti din Romania, daca îndeplineste conditiile profesionale si de regulament. Dobândirea dreptului de semnatura determina înscrierea acestora în Registrul Designerilor Profesionisti
(3) Dreptul de semnatura se exercita atata timp cat nu a fost suspendat prin lege sau de catre SDPR in conformitate cu prevederile regulamentare.
(4) Dobândirea dreptului de semnatura se face în baza unei cereri adresate SDPR, insotita de copia diplomei de licenta sau alt document similar si de un certificat eliberat de SDPR privind indeplinirea standardelor profesionale cerute de societate.
(5) Procedura de acordare a dreptului de semnatura trebuie finalizata în termen de maximum 30 de zile de la data prezentarii documentatiei complete de catre solicitant.

Art. 10. –
(1) Cetatenii unui stat membru al Uniunii Europene, cetatenii statelor membre ale Spatiului Economic European si cetatenii elvetieni care solicita stabilirea în România si îndeplinesc conditiile prevazute la art.4 si 6 art. referitoare la detinerea titlului de designer vor dobândi drept de semnatura în aceleasi conditii cu cetatenii români, cu respectarea prevederilor art. 10.
(2) Designerii cetateni ai unui stat membru al Uniunii Europene, cei ai statelor membre ale Spatiului Economic European si cetatenii elvetieni care au dreptul de a exercita profesia de designer în unul dintre aceste state si nu solicita stabilirea în România, ci doar dreptul de a presta temporar servicii în domeniul designului pe teritoriul României vor dobândi drept de semnatura prin înregistrarea temporara la SDPR conform regulamentului. Documentele necesare înregistrarii în acest caz sunt: a) declaratie cu privire la serviciile ce urmeaza a fi prestate. b) certificat emis de autoritatea competenta din statul de provenienta, care sa ateste faptul ca solicitantul detine acele diplome sau alte documente doveditoare ale calificarii profesionale
(3) Pentru dobândirea dreptului de semnatura, cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene, cetatenii statelor membre ale Spatiului Economic European sau cetatenii elvetieni vor prezenta un certificat emis de autoritatea competenta din statul de provenienta, care atesta: a. efectuarea unei perioade corespunzatoare de stagiu sau b. experienta profesionala adecvata cu o durata echivalenta stagiului în statul respectiv SDPR va pune la dispozitia persoanelor interesate informatii privind legislatia nationala specifica si Codul deontologic al profesiei de designer.

Art. 11. – Designerii cetateni ai altor state (în afara celor la care se face referire la art. 5) pot dobândi drept de semnatura în România si pot cere înscrierea în Registrul Designerilor Profesionisti, in conditiile stabilite, în regim de reciprocitate, prin conventii încheiate de statul român cu statele respective.

Art. 12. –
(1) În vederea dobândirii dreptului de semnatura designerul absolvent, va desfasura activitatea profesionala ca stagiar pe o perioada de 2 ani, în conditiile legii, sub îndrumarea unui designer cu drept de semnatura.
(2) Pentru absolventii de design cu diploma de master sau doctor în domeniu, durata stagiului se reduce la un an., in conformitate cu Regulamentul SDPR.

Art. 13. – Exercitarea dreptului de semnatura, potrivit prezentei legi, este incompatibila cu situatiile în care:
a) designerul îndeplineste pentru acelasi proiect functia de verificator, de expert sau de consilier ales în cadrul administratiei publice implicate în procesul de avizare sau de autorizare;
b) designerul este functionar public în cadrul autoritatii administratiei publice centrale sau locale care are în competenta avizarea, autorizarea si controlul lucrarii în cauza.
c)

Art. 14. – Constituie infractiune si se sanctioneaza, potrivit art. 281 din Codul penal, exercitarea dreptului de semnatura fara îndeplinirea conditiilor prevazute de prezenta lege.

SECTIUNEA a 2-a
Modalitati de exercitare a profesiei de designer

Art. 15 –
(1) Dreptul de semnatura se poate exercita individual ca membru SDPR în cadrul birourilor individuale, birourilor asociate, societatilor comerciale de design sau altor forme de asociere constituite conform legii.
(2) Indiferent de formele de exercitare a profesiei precizate la alin. (1), designerii cu drept de semnatura pot dobândi calitatea de coordonator de proiect.
(3) Persoanele juridice prevazute la alin. (1), care nu au în cadrul personalului un designer cu drept de semnatura si care desfasoara activitati de design au obligatia ca, pentru întocmirea proiectelor de design supuse aprobarii, autorizarii sau lansarii in productie de serie sa foloseasca pe baze contractuale serviciile unui designer cu drept de semnatura.

Art. 16. –
(1) Modalitatea si domeniul de exercitare a profesiei se declara de catre designer si se înregistreaza la Registrul Designerilor Profesionisti.
(2) Birourile individuale se pot asocia prin contract.
(3) Raporturile contractuale se stabilesc între biroul individual si client sau, în cazul birourilor asociate, aceste raporturi se stabilesc între unul dintre birourile individuale implicate si client.

SECTIUNEA a 3-a
Drepturile si obligatiile designerilor cu drept de semnatura

Art. 17. – Designerul cu drept de semnatura are urmatoarele drepturi:
a) sa elaboreze si sa semneze documentele de design
b) sa verifice în timpul executiei lucrarii conformitatea acesteia cu proiectul chiar daca asistenta tehnica nu i-a fost încredintata;
c) sa beneficieze, pentru serviciile prestate în relatiile contractuale ce se stabilesc cu clientul, de un onorariu negociat în mod liber cu acesta. SDPR stabileste lista onorariilor de referinta, care vor fi puse la dispozitia oricarui client;
d) sa introduca în contractul încheiat cu clientul clauze privind protectia proprietatii intelectuale.

Art. 18. – Designerul cu drept de semnatura are urmatoarele obligatii:
a) sa cunoasca si sa respecte reglementarile legale în vigoare referitoare la exercitarea profesiei de designer;
b) sa respecte Codul deontologic al profesiei de designer c) sa se preocupe de perfectionarea calificarii profesionale;
d) sa îsi asume, prin exercitarea dreptului de semnatura, responsabilitatea profesionala fata de client si societate, manifestând constiinciozitate si probitate profesionala;
e) sa serveasca interesele clientului în acord cu interesul public si cu exigentele profesionale.
f) Designerul coordonator de proiect are datoria sa faca cunoscuta clientului obligatia de a obtine si de a respecta avizele, acordurile si autorizatiile necesare, prevazute de lege;

SECTIUNEA a 4-a
Suspendarea si încetarea dreptului de semnatura. Radierea din Registrul Profesionistilor in Design

Art. 19. – Dreptul de semnatura se suspenda:
a) temporar, la cererea persoanei înscrise;
b) dupa 6 luni, în caz de neplata fara justificare a cotizatiilor anuale catre SDPR, pâna la achitarea lor integrala;
c) cu titlu de sanctiune disciplinara, pe toata durata sanctiunii.

Art. 20. –
(1) Dreptul de semnatura înceteaza:
a) prin renuntarea scrisa la exercitiul dreptului de semnatura;
b) daca persoana înscrisa a fost condamnata definitiv pentru o fapta prevazuta de lege, în legatura directa cu exercitarea dreptului de semnatura, sau daca i s-a aplicat pedeapsa complementara a interdictiei exercitarii profesiei, printr-o hotarâre judecatoreasca definitiva.
(2) Încetarea dreptului de semnatura atrage si radierea din Registrul Desigenrilor Profesionisti

CAPITOLUL III – Sociatatea Designerilor Preofesionisti din Romania

SECTIUNEA 1
Organizarea si atributiile SDPR

Art. 21
(1) Societatea Designerilor Profsionisti din Romania, denumit în continuare si SDPR, se înfiinteaza în conditiile legii ca organizatie profesionala, nonprofit, cu personalitate juridica de drept privat, apolitica, de interes public, cu patrimoniu si buget proprii, autonoma si independenta. SDPR are rolul de a reprezenta si ocroti, la nivel national si international, interesele profesiei de designer in general si ale membrilor SDPR in special.
(2) SDPR are sediul central în municipiul Bucuresti si este organizata cu filiale în teritoriu. Activitatea se finanteaza din taxe de înscriere, cotizatii anuale ale membrilor, fonduri rezultate din manifestari culturale, stiintifice, economice si drepturi editoriale specifice precum si din donatii legale, sponsorizari sau alte surse, în conditiile legii, din cota parte din dreptul de autor sau din dreptul de proprietate intelectuala in conditiile regulamentului si altele.
(3) Membri SDPR sunt designeri stagiari si designeri cu drept de semnatura.
(4) Din SDPR fac parte designeri cu sau fara drept de semnatura.
(5) Prezenta lege nu limiteaza dreptul de libera aderare a designerilor la alte forme de asociere profesionala.
(6) SDPR are obligatia de a publica anual, în Monitorul Oficial al României, Partea I, Registrul Designerilor Profesionisti, Codul deontologic al profesiei de designer si lista onorariilor de referinta ca drept de autor

Art. 22. –
(1) SDPR are urmatoarele scopuri:
a) protejeaza si promoveaza calitatea produsului de design
b) urmareste exercitarea competenta si calificata a profesiei în respectul codului deontologic al acesteia;
c) propune reglementari legislative si normative specifice, în vederea promovarii lor;
d) reprezinta interesele membrilor sai în fata autoritatilor publice si administrative si a organismelor profesionale internationale;
e) acorda designerilor dreptul de semnatura, organizeaza ATESTAREA PROFESIONALA si gestioneaza Registrul Designerilor Profesionisti, Registrul Produselor si Proiectelor de Design si Registrul Societatilor de Desogn Profesionist din Romania.
(2) Atributia SDPR privind acordarea dreptului de semnatura nu poate fi exercitata de nici o alta institutie sau asociatie profesionala.

Art. 23. – Drepturile si obligatiile membrilor SDPR se stabilesc prin Statutul si regulamentele acesteia.

Art. 24 –
(1) Forurile minimale ale SDPR in conditiile legii sunt:
a) Adunarea Generala a membrilor cu vot direct sau indirect;
b ) Colegiul de Administratie;
c) Presedintele SDPR.

Art. 25. –
(1) Adunarea Generala a SDPR are urmatoarele atributii:
a) adopta si modifica Statutul SDPR , codul deontologic al profesiei si regulamentul-cadru pentru filialele teritoriale; b) adopta organizarea aparatului administrativ si de conducere al SDPR;
b) alege membrii comisiilor de cenzori si de disciplina la nivel national,
c) adopta hotarâri cu privire la toate problemele aflate pe ordinea de zi
d) aproba valoarea cotizatiilor pentru categoriile de membri ai SDPR, dupa caz.
(2) Adunarea Generala se intruneste la convocarea Colegiului de Administratie cu minim 15 de zile inainte, ori de cate ori este nevoie dar nu mai putin de o data la un (1) an. Este legal constituita cu ½ +1 membri sau delegati si ia hotarari cu ½+1 din voturile celor prezenti. (1)

Art. 26. –
(1) Colegiul de Administratie se intruneste la cererea Presedintelui anuntata cu 15 zile inainte, ori de cate ori este nevoie dar nu mai putin de o data la trei luni luni. Este legal constituit cu ½+1 din membri si ia hotarari cu ½+1 din cei prezenti in afara cazurilor cand Regulamentul hotaraste altfel.
(2) Presedintele SDPR, reprezinta SDPR în relatiile sale cu alte persoane fizice si juridice sau cu autoritati din România si din strainatate, putând sa încheie, în numele SDPR, conventii si contracte.

Art. 27. – Organizarea si functionarea SDPR vor fi stabilite prin Statutul si Regulamentele SDPR , aprobate de Adunarea Generala. SECTIUNEA a 2-a Filialele teritoriale ale SDPR

Art. 28. –
(1) Pot înfiinta prin libera asociere filiale teritoriale ale SDPR, reunind minim 20 de membri.
(2) Filialele dobândesc personalitate juridica de drept privat cu acordul SDPR de la data adunarii generale constitutive a membrilor, ocazie cu care se vor stabili:
a) sediul filialei;
b) forurile de conducere ale filialei conform regulamentului SDPR

Art. 29. – La înfiintarea lor filialele îsi vor elabora propriile regulamente în baza regulamentului-cadru la nivel national. . SECTIUNEA a 3-a REGISTRUL DESIGNERILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA

Art. 30. –
(1) Pentru centralizarea evidentei designerilor din întreaga tara se înfiinteaza de catre SDPR Registrul Designerilor Profesionisti din Romania.
(2) Documentul se publica anual în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(3) Registrul Designerilor Profesionisti din Romania va cuprinde designeri cu drept de semnatura si va fi organizat pe specializari.
(4) Înregistrarea în Registrul Designerilor Profesionisti din Romania permite exercitarea profesiei în întreaga tara.

Art. 31. –
(1) SDPR, inclusiv filialele sale teritoriale, au obligatia sa furnizeze tertilor orice informatie legata de datele înregistrate în Registrul Designerilor Profesionisti din Romania sau în Tablourile Designerilor Filialelor.
(2) Tablourile designerilor vor evidentia si modalitatea în care persoanele înscrise îsi exercita profesia.
(3) SDPR sau filialele acestuia vor elibera, la cererea celui înscris, un certificat, care va cuprinde toate datele care îl privesc, înregistrate în Registrul Designerilor Profesionisti din Romania. SECTIUNEA a 4- a

Art. 32.
a) SDPR infiinteaza Registrul Produselor si Proiectelor de Design – RPPD in care se vor inregistra cu data certa produsele si proiectele semnate de designeri cu drept de semnatura.
b) SDPR va elabora regulamentele necesare desfasurarii acestei activitati.

Art. 33. SDPR va infiinta, in scopul polarizarii activitatilor de design profesionist, Registrul Societatilor de Design Profesionist din Romania. In RSDPR se pot inscrie societati care:
1. Sunt persoane juridice romane.
2. Au angajat cel putin un designer profesionist sau
3. au cel putin unul din asociati designer profesionist.
4. Domeniul de activitate este designul asa cum este definit in prezenta lege.
5. Practica designul de calitate apreciat ca atare de SDPR. Societatile cu sediul in U E care vor sa fie inscrise in RSDPR si sa activeze pe teritoriul Romaniei vor colabora in domeniul designului cu o firma romaneasca de design inscrisa in Registru. In cadrul SDPR pot fi inscrise institutii si societati cu statut de membru promotional in conformitate cu regulamentele. SECTIUNEA a 5-a Raspunderea disciplinara

Art. 34. –
(1) Membrii SDPR si designerii inscrisi in Registrul Designerilor Profesionisti din Roamnia raspund disciplinar pentru nerespectarea prevederilor prezentei legi, a codului deontologic al profesiei, a hotarârilor adoptate de forurile de conducere abilitate ale SDPR, precum si pentru orice abateri savârsite în legatura cu profesia sau în afara acesteia care aduc prejudicii prestigiului profesiei sau SDPR.
(2) Sanctiunile disciplinare sunt:
a) avertismentul;
b) votul de blam;
c) suspendarea pe o perioada de 6-12 luni a dreptului de semnatura;
d) suspendarea pe o perioada de 6-12 luni a calitatii de membru al SDPR .
(3) Sanctiunile prevazute la alin.
(2) lit. a) si b) se aplica de catre Consiliul de Administrare teritorial, la propunerea Comisiei teritoriale de disciplina.
(4) ) Sanctiunile prevazute la alin. (2) lit. c) si d) se aplica de SDPR, la propunerile Comisiilor teritoriale de disciplina, în baza hotarârii Comisiei de disciplina la nivel national.
(5) Împotriva hotarârii comisiei teritoriale de disciplina, prin care s-a aplicat una dintre sanctiunile disciplinare prevazute la alin. (2) lit. a) si b), se poate formula contestatie la Comisia de disciplina în termen de 30 de zile de la data comunicarii hotarârii.
(6) Împotriva hotarârii Comisiei nationale de disciplina, prin care s-a aplicat o sanctiune disciplinara prevazuta la alin. (2), se poate formula contestatie la instanta judecatoreasca de contencios administrativ competenta în termen de 30 de zile de la data comunicarii hotarârii.
(7) În conditiile neînceperii procedurii de judecare a abaterilor, aplicarea sanctiunilor se prescrie în termen de 6 luni respectiv 1 an de la savârsirea lor.

Art. 35 (1) Comisiile de disciplina ale SDPR sunt organe cu activitate jurisdictionala si se organizeaza la nivel national si teritorial pentru fiecare filiala.

Art. 36. – Dupa un an de la aplicarea deciziei de retragere a dreptului de semnatura sau a calitatii de membru al SDPR, cel în cauza poate cere reexaminarea deciziei. În caz de respingere, o noua cerere nu poate fi facuta decât dupa un an.

Art. 37. – În cazul în care instantele judecatoresti pronunta hotarâri definitive de condamnare a unui designer cu drept de semnatura pentru fapte penale legate de exercitarea profesiei sau aplica sanctiunea complementara a interdictiei de exercitare a acestei profesii, o copie hotarâre va fi comunicata filialei SDPR, organizata la nivel teritorial, pentru a opera radierea din tabloul designerilor în raza caruia îsi are domiciliul.

CAPITOLUL IV – Dispozitii tranzitorii si finale

Art. 38. – În termen de un an de la data intrarii în vigoare a prezentei legi toti designerii cu diploma de licenta sau asimilata, eliberata de institutiile de învatamânt superior de design, vor obtine, în conformitate cu Statutul SDPR, înscrierea în SDPR si în tabloul designerilor din raza filialei unde îsi au domiciliul si vor putea exercita dreptul de semnatura, indiferent de vechimea în profesie.

Art. 39. – În vederea protejarii dreptului de proprietate intelectuala membrii SDPR pot cere înregistrarea .desenelor, studiilor, planurilor si proiectelor elaborate într-o evidenta speciala la SDPR Registrul Produselor si Proiectelor de Design, primind astfel data certa.

Art. 40. – Dupa 12 luni de la data intrarii în vigoare a prezentei legi, pentru toti cei care vor exercita profesia de designer fara sa îndeplineasca prevederile acesteia vor fi propuse sanctiuni disciplinare, administrative sau plângere penala, dupa caz.

Art. 41. –
(1) În termen de 60 de zile de la data publicarii prezentei legi în Monitorul Oficial al României, Partea I, un comitet de initiativa format din reprezentanti ai asociatiei profesionale din domeniu ( SDPR-UAP) asigura convocarea Adunarii Generale de constituire a SDPR in conditiile prezentei legi
(1) În termen de 90 de zile de la data publicarii prezentei legi în Monitorul Oficial al României, Partea I, Adunarea Generala va adopta Statutul SDPR si Codul deontologic al profesiei de designer si va stabili onorariile minime potrivit art. 19.

Art.42. – SDPR este continuatoarea institutionala a Filialei SDPR a Uniunii Artistilor Plastici din Romania care a functionat pana la aparitia prezentei legi. Membri acesteia devin membri fondatori ai SDPR cu drept de semnatura.

Art 43. – Pentru a nu se aduce prejudicii exercitarii profesiei de design, Societatile care poarta in denumirea inregistrata la Registrul Comertului titulatura de „DESIGN” sugerand activitati in domeniul designului, sunt obligate sa incadreze cu norma intreaga cel putin un designer profesionist.

Art. 44. – În cazul licitatiilor si al concursurilor de solutii în domeniul designului, cel putin o treime din numarul membrilor comisiei de evaluare sau ai juriului trebuie sa fie dsigneri cu drept de semnatura, dintre care un reprezentant al SDPR si un reprezentant al unei institutii de învatamânt superior de design acreditate de statul român.

Art. 45 – În termen de 3 luni de la intrarea în vigoare a prevederilor prezentei legi, Guvernul va aproba normele metodologice de aplicare a acesteia, care vor cuprinde:
a) metodologia de recunoastere automata a diplomelor de licenta si a altor documente similare eliberate de institutiile de învatamânt superior de design, recunoscute de statul român sau de statele membre ale Uniunii Europene, statele membre ale Spatiului Economic European si de Confederatia Elvetiana;
b) metodologia pentru eliberarea documentelor necesare obtinerii dreptului de semnatura;
c) autoritatea abilitata sa emita documentele necesare designerilor cetateni români care doresc sa exercite profesiunea în statele membre ale Uniunii Europene, în statele membre ale Spatiului Economic European sau în Confederatia Elvetiana.
d) metodologia atestarii profesionale si regulamentul de primiri pentru membri profesionali SDPR

Art. 46. –
(1) Prevederile art. 4, 5, 10 si 11, precum si cele care fac trimitere la acestea se aplica cetatenilor statelor membre ale Uniunii Europene, cetatenilor statelor membre ale Spatiului Economic European si cetatenilor elvetieni de la data aderarii României la Uniunea Europeana.
(2) Pâna la data aderarii României la Uniunea Europeana, cetatenilor statelor membre ale Uniunii Europene, cetatenilor statelor membre ale Spatiului Economic European si cetatenilor elvetieni li se vor recunoaste calificarile profesionale prin echivalarea studiilor, potrivit legii.

Art. 47. –
(1) Prezenta lege va intra în vigoare în termen de 60 de zile de la data publicarii ei în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(2) Orice alte dispozitii contrare prezentei legi se abroga.

  1. {1} Claudiu Oltean decembrie 2, 2010 at 2:53 pm

    Povestea e veche, nu stiu cum a trecut pe langa noi …
    A scandalizat multa lume fiind creata si o petitie online: http://www.petitiononline.com/sdprabuz/
    „Valul” creat a ajuns chiar si in New York http://www.metropolismag.com/story/20061108/design-and-the-state

    sus
  2. {2} Alin B decembrie 5, 2010 at 9:21 pm

    Sunt o frauda, un ilicit, practic meseria descrisa mai sus si am semnat pentru logotyp-urile create. Sper insa ca designerii care au pus la punct manualele de identitate vizuala privind comunicarea EU sa ma ajute sa devin un licentiat si sa pot pana la urma sa devin un designer adevarat. pana atunci veti avea logo-uri semnate de un horticultor cu diploma.

    sus
  3. {3} Claudiu Oltean decembrie 5, 2010 at 9:48 pm

    Daca nu ai talent poti sa faci ce scoala vrei tu ca nu reusesti sa faci un design mai adevarat decat un pustan de liceu care are talent

    Orice lege ar exista, un designer este ales in functie de portofoliu si nu de studii.

    Cel putin noi la Creative Group niciodata nu am angajat designeri pe baza diplomelor care le au ci pe baza talentului de care dau dovada si a portofoliului de lucrari.

    sus
  4. {4} Claudiu Oltean decembrie 5, 2010 at 10:23 pm

    O diploma nu garanteaza calitatea!
    Design inseamna solutii la anumite probleme – asta nu se invata in facultate”, crede Marius Ursache, Chief Creative Officer la compania Grapefruit. Cei mai mari designeri din tara nu au studii de specialitate”. Marius Ursache a terminat medicina.
    Legea pare o incercare de a proteja generatia veche si interesele ei, in loc sa promoveze designul de calitate.

    Aceasta lege a fost initiata de Alexandru Ghildus – Decan Facultatea de Arte Decorative si Design – Universitatea Nationala de Arte,Bucuresti. Acesta este autorul unei foarte controversate lucrari: Memorialul Renasterii – Glorie Eternă Eroilor si Revolutiei din Decembrie 1989, amplasata in Piata Revolutiei care a costat contribuabilii 56 miliarde lei (da ati citit bine!)
    Extras de pe Wikipedia : În timpul polemicilor născute pe marginea construcției, amplasării sau a aspectului monumentului, ansamblul a primit mai multe porecle folosite de locuitorii bucureștiului sau de mass-media, în discuțiile despre memorial. Dintre aceste porecle pot fi amintite: „Țeapa” din Piața Revoluției, Cartoful pe Băț[2], Țepușă cu cartof,[3] „Vector cu coroniță”, “cartof tras în țeapăa”, „ghildușa piramidă”, „circumcizia ratată”, „monumentul cu penetrare”, „un creier pe băț”, „măslina-n scobitoare”, „nuca-n țeapă”, “fleica-n frigăruie”, “cartoful revoluției”, “țeava și testiculul”, “țeapa de 56 de miliarde”, “kitsch cu patalama”. [4]

    sus
  5. {5} Marius Pantea decembrie 5, 2010 at 10:39 pm

    Daca imi aduc bine aminte acelasi lucru s-a intamplat si cu UAP-ul si artistii plastici din Romania.

    sus

Lasă un comentariu. Sau două.
Dacă vrei să lași un comentariu, completează câmpurile de mai jos.

Vreau sa îmi las părerea
Testimoniale
O colaborare profesională fructuoasă, întotdeauna la timp și cu rezultate peste așteptări. Muțumim!

Cristina Bodea
Smithfield

Ultimele proiecte
  • Fantasme
  • Fruits Cake & Ice Cream
  • Cosmin Rufu
  • Laser System
  • Bianco e Rosso
  • Quartet
  • I love milk
  •  Westfield
  • Sanda Danciu
  • Explorer Voyage
  • Corelia
  • Eco Cleaning
  • Berkeley
  • Klame
  • GB Company
  • Medinet
  • Coffe2go
  • Finantari Operationale
  • Udviklings
Contactează-ne!
AdresaTimotei Cipariu nr. 7
Tel / Fax0257 - 338 - 166
Mobil0731 - 374 - 467
Emailoffice(at)creatives.ro
Chat Live    L-V   9 - 17