De ce design? Mini-ghid al intreprinzatorului… Part One
Publicat de admin în data de 27 aprilie 2010 în IdeiCe este design-ul, cine are nevoie de el? cine face si cine ar putea face design?
Putem trai fara?
Pentru detalii despre definitia design-ului, Wiki, mai bine nu cred ca as sti sa explic.
Cine are nevoie de el?
Pai in vremurile pe care le traim , cam toti. Insa nu toti se pot bucura de foloasele ce le aduce progresul in acest domeniu.
Fiind un domeniu in care e nevoie de resurse, devin interesante proiectele care genereaza profit.
Indiferent de domeniu, designul este o parte importanta din mersul inainte, din dezvoltare.
Cine poate face design si cine face design?
Design-ul asa cum unii stiu e de mai multe feluri.
E destul de greu sa reusesti sa acoperi mai multe ramuri. Companii mai mari sau mai nici au angajati sau colaboreaza cu mici intreprinzatori in dezvoltarea proiectelor proprii sau ca parte a unei comenzi a unui client.
Design, in diferite forme facem toti, zilnic… prin micile proiecte pe care ni le propunem, de la cel mai banal aranjament din casa pana la conceperea unei instalatii multifunctionale…
Design-ul nu e tabu, design e insasi natura umana…
Ca unii au dus catre artistic acesdta indeletnicire, catre performanta, aceasta este cu totul alta poveste.
Cand unele lucruri, obiecte, activitati, ne incanta privirea prin simplitate sau ne captiveaza prin complexitatea lor suntem deseori ispititi sa dam credit celui care le-a creat si sa il investim cu puteri magice si titlu de “istet”.
Nu cred ca e gresit si mai presus de atat, atunci cand e indreptatita aceasta tendinta cred ca ea incurajeaza si aduce un soi de recunoastere celor implicati..
Design-ul de cele mai multe ori ar trebui sa faca mai usoara relatia omului cu mediul, sa inlesneasca legaturile omului cu mediul in care se afla. Si de cele mai multe ori, reuseste.
Designerul, cel care se afla in pozitia de a gasi mijloace noi, mai usoare mai convenabile, mai ieftine, mai putin daunatoare, mai normale, de regula este un creativ nativ, la fel ca cei mai multi dintre pamanteni.
Insa ce deosebeste designerul de o alta fiinta este , dorinta dusa in unele cazuri pana la obsesie in a perfectiona un obiect, o activitate , o interactiune, de a o personaliza de a o optimiza in ce priveste functionarea, infatisarea si uneori gradul la care poate deveni un produs de larg consum.
Designerul contemporan poate insa fi si educat si “fabricat” la scara larga, adica pe unele banci ale unor scoli se pot antrena in a deveni rabdatori si invata sau ar trebui sa invete sa se intrebe de ce e facut asa? de ce functioneaza in acest fel? iar mai apoi sa intrebe mai departe .. de ce nu asa?
La sfarsitul scolii o diploma sau un certificat va spune tuturor : Sunt designer si am hotarat sa devin designer pentru a da o mana de ajutor!
Lucrurile se cern si devin mai clare atunci cand fiecare accepta ca una e sa vrei si alta e sa poti! Si singura diferenta o face talentul, sarguinta, dedicarea, determinarea, un amalgam cu cat mai limpede cu atat mai pretios…
Unii devin clienti iar ceilalti executanti pentru o lucrare atunci cand din lipsa de timp sau resurse unii nu pot sa rezolve o problema iar ceilalti devin oarecum “norocosi” ca cineva le acorda credit si ii lasa sa experimenteze solutii pentru o prpobleme ce nu le apartin.
Aici cred ca mi-a rasarit ideea “clientul nostru, stapanul nostru – e total gresita”
Relatia nu e, sau nu er trebui sa fie una de stapan-supus.
Atunci cand cineva “iti da de lucru” nu iti face o favoare, se presupune ca are o problema pe care tu incerci sa il ajuti sa o rezolve, deci daca o luam “pe-a dreapta” tu faci o oarecum o favoare cuiva implicandu-te in rezolvarea unei probleme care de fapt, nu e a ta, si de fapt de aceea primesti si rasplata.
Cred ca relatia ar trebui sa fie una egala si onesta reciproc avantajoasa pentru ambele parti implicate.
Okay, plecand de la aceasta premiza cred ca atunci cand ai o problema ar fi minunat in cazul in care nu vrei, nu ai timp , resurse, sa te adresezi unor specialisti sau cel putin unora care au mai intalnit/rezolvat probleme similare.
Atunci cand ajungi in compania acestor oameni, ar fi minunat daca ai reusi sa explici cat se poate de clar care sunt scopurile tale, care este rezultatul pe care il astepti si dupa o evaluare cat se poate de onesta a ce ai facut si ce ai putea face, sa asculti pe cel pe care esti pe cale sa il angajezi sa iti rezolve problema, sa vezi daca te intelege pe tine si problemele pe care le ai si sa vezi daca poate sa te ajute, daca poate sa te aibe ca si client, sa iti faca fata cerintelor/asteptarilor.
Designerul, iar acum vorbim despre designeri adevarati, cei dedicati, pasionati, care se bucura de design, instruit si visator, cu o ureche bine destupata care asculta clientul si ii intelege problema, cu experienta, sau pe cale sa capete mai multa este cel ce trebui sa gaseasca o rezolvare problemei si solutiile vor trebui sa stea solid in picioare in fata clientului/audientei.
Va urma…
tarii