ACTA dictatura digitala
Publicat de alin în data de 12 februarie 2012 în Info, Inspirație, Webtarii
Internetul de la naștere până în prezent a avut o dezvoltare organică, naturală, cu bune și rele, conținutul per total nu are un proprietar și are calitatea de a fi extraordinar de divers.
Luarea unor decizii atât de importante precum cele conținute în ACTA fără a consulta opinia publică a provocat un seism destul de puternic în rețea. Milioane de useri s-au cutremurat mai întâi la încercarea de impunere a SOPA/PIPA dincolo de ocean iar cand unda de șoc sub forma ACTA a ajuns și în Europa, alte milioane de useri au fost scandalizați de tratatul ticluit cu ușile închise la care mai apoi s-a aderat fără consultarea prealabilă a opiniei publice.
Detaliile legate de semnarea aderării la acest tratat de către guvernele statelor ce au aderat la această întelegere sunt menționate în mai toate publicațiile de pe internet/radio/tv sau presa tiparită. Pentru cei ce doresc detalii despre ce înseamnă acest document vezi wiki.
Din punctul de vedere al creatorului de conținut, un tratat internațional cu privire la drepturile de autor, cred că este binevenit.
Problema (una dintre multele) apare însă atunci când un cadru de acest fel este ticluit în secret favorizând anumite clase de producători/distribuitori/revânzători, defavorizând pe micii întreprinzători și în cel mai direct sens pe marea masă de utilizatori.
Internet înseamnă pe lângă uriașa cantitate de informație – o rețea de milioane de useri , o parte din ei și creatori de conținut. Ideea de bază este comunicarea, împărtașirea informației. Că s-au găsit metode de monetizare a acestui trafic este un fapt real ce reprezintă parțial un lucru bun și ar trebui profitat de el în sens pozitiv. Informația de tip digital însă este un lucru aparte și nu ar trebui încadrat în legislația ce face referire la lucruri fizice.
Copierea de date nu ar trebui să se afle sub același tip de jurisdicție alături de activitățile comerciale unde fiecare produs este unic – chiar dacă e produs în serie și are nevoie de alte resurse pentru a fi duplicat.
Revenind la încercarea de regularizare a funcționarii internetului, orice tentativă de a cenzura conținutul sau de a limita accesul liber la informație va fi pedepsită drastic de milioanele de useri pentru că ecosistemul deja format are legile sale, nescrise dar care ajută la menținerea și dezvoltarea lui continuă iar când se intervine în acest mod pot apărea mutații – greu de controlat și destul de periculoase.
Momentan există legislație (ce poate fi îmbunătățită) ce îndreptățește autorii de conținut să ceară protecție pentru munca lor și nu este nevoie de instaurarea unei dictaturi în rețea.
Protestele anti SOPA/PIPA/ACTA sunt răspunsul unei părți a utilizatorilor informației aflate în rețea la încercarea de regularizare/control a acesteia. Răspunsul este dur și a apărut ca și consecință a lipsei de comunicare.
Nu toate punctele din respectivul tratat fac referire la conținutul internetului însă cei ce se opun în mare majoritate ratificarii acestei înțelegeri internaționale sunt consumatorii de informație – utilizatorii obișnuiți ce înțeleg această legislație ca pe un început al unei dictaturi digitale.
Drepturile de autor așa cum sunt definite în acest moment sunt ușor de încălcat atunci când accesul la informație este liber și când majoritatea userilor împărtașesc liber informațiile și datele deținute.
LATER EDIT
În concluzie protestele din rețea sau de pe stradă ar trebui să fie doar începutul unei cooperări, un semn pentru toți cei ce se simt responsabili de situația creată.
Așadar simpla legiferare a unei hotărâri luată fără consultarea prealabilă a consumatorului poate atrage după sine modificări dramatice de comportament în rețea însă pe de altă parte faptul că pirateria înflorește nu este un lucru demn de mândrie pentru contribuabilii la dezvoltarea internetului.
Suntem cu totii(utilizatorii rețelei) responsabili pentru crearea unui ecosistem sănătos în care informația și comunicarea se află în siguranță, un mediu propice pentru o comunicare sănătoasă.
Eu sunt pentru a lua în considerare opinia publică a celor care au studiat obiectul cu pricina, mult mai bine are fi dacă ar fi luată în considerare opinia publică a tuturor celor implicați înainte ca se se ajungă la astfel de demonstrații pro și contra.
susHmmm, iata o „mutare” noua si indrazneata din partea Google. Google vrea sa fie un fel de Big Brother al internetului si sa monitorizeze activitatea online a utilizatorilor sai. Pentru asta, a initiat un proiect numit Screenwise, care isi propune sa afle ce face lumea pe internet in fiecare zi.
Totul se vrea a fi la vedere si cu acordul utilizatorilor, de aceea Google apeleaza la suportul unor voluntari care sa se inscrie in program si sa instaleze o extensie a browser-ului Google Chrome. Aceasta extensie va permite companiei sa afle tot ceea ce face si cauta persoana respectiva pe internet.
Cum nu toata lumea este dispusa sa imparta informatiile cu Google, s-a considerat necesara instituirea unei forme de recompensare. Astfel, voluntarii vor beneficia la inscrierea in program de un cupon cadou in valoare de 5 dolari valabil pentru achizitii de pe Amazon. Apoi, in functie de perioada in care raman inscrisi in program pot castiga pana la 25 dolari in cupoane cadou.
Pentru a fi eligibili, utilizatorii trebuie sa aiba peste 13 ani, un cont in reteua Google si sa foloseasca browser-ul Google Chrome.
„Ceea ce vom afla de la tine si de la altii ca tine ne va ajuta sa imbunatatim produsele si serviciile Google in ideea crearii unei experiente online mai bune pentru toti utilizatorii”, se arata pe site-ul companiei.
sus